Jumaat, 21 Ogos 2015

Jangan Masak 8 Makanan Ini Di Dalam Oven

Salam.. Kita cerita sikit pasal microwave oven.


Sumber En Google



  1. Buah-buahan – sesetengah buah akan meledak & menimbulkan rasa hangit
  2. Sayu-sayuran – Boleh mamitkan enzim & menghilangkan nutrisi serta anti oksidan
  3. Telur mentah –  Sama ada rebus atau goring, microwave boleh menyebabkan telur pecah & meledak
  4. Cili – haba panas akan melepaskan capsaicin iaitu zat kimia yang memberi rasa pedas. Bila kita buka penutup oven, ia akan menyebabkan mata & wajah menjadi panas
  5. Susu ibu – juga akan menjadi rosak & bakteria terlampau banyak
  6. Daging – jika kita defrost di dalam microwave, air daging yang meleleh keluar akan menyebabkan luar daging menjadi hangus
  7. Panas tanpa bahan – microwave boleh meletup kerana tiada aliran haba
  8. Kertas – mudah terbakar


Ambil sayur berwarna-warni setiap hari kerana khasiatnya berbeza.. gambar En Google



Cara 1:
Guna 3/4 air & sedikit serbuk penaik, panaskan dalam microwave. Biar sekejap & lap dengan kain bersih

Cara 2:
Hiris lemon, masukkan dalam mangukuk air / guna jus lemon pun boleh. Panaskan 2-3 minit untuk keluarkan wap. Biar sekejap dalam 10 minit & lap. Bau pun segar je.


Sekian tips hari ini

Jujurnya.. saya tak suka masal guna microwave oven sebab makanan jadi kering. Mungkin sebab guna oven murah kot hihi. Panas-Panaskan lauk jer



5 ulasan:

  1. Tips membersihkan itu yg kakak suka nak ikut
    Tapi kakak biasa panaskan lauk especially kalau nak sahur memang guna microwave..

    BalasPadam
  2. info yang baik ni, tq so much, kak ana singgah petang jumaat ke sini hari ni :)

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...