Hari tu tengok rancangan kanak-kanak dekat TV2, tengok budak-budak tu buat vadai, teringin pula nak membuatnya. Jadi apa lagi.. Google.
Resepi ni saya ambil dari blog Tentang Dia (tak ingat link nya.. nanti update)
Bahan-bahan:
Bahan-bahan:
1/2 kg kacang dal rendam 4 jam / semalaman kisar. Separuh kisar halus, separuh lagi kasar-kasar
Daun kari - gunting kecil- kecil
Cili merah (saya tambah cili hijau)
2 biji bawang besar (potong dadu) - saya letak sebiji je
4 ulas bawang putih potong halus - saya letak seulas je
Biji ketumbar, jintan manis, jintan putih - tumbuk halus - saya guna serbuk ketumbar & jintan tu tumbuk kasar
Ajinomoto - tak letak
Garam secukup rasa
Campur semua bahan & bentukkan leper, goreng sampai kuning keemasan.
Kalau kacang dal tu berair sangat lepas kisar, cuba tapis pakai tapis santan tu, sebab nanti bila berair susah nak bentukkan & pecah bila goreng.
Oklah tu kan?.. Janji boleh makan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan