Sabtu, 11 Oktober 2014

Oslo, Norway - Part 1

Assalamualaikum..

Oslo.. Masa tahu kami nak ke Norway,  kami dah mula survey, google pasal Norway. Bila dah confirm flight timing, kira2 ada masa untuk tengok2 Oslo.

Yang peliknya tak banyak review / blog yang cerita pasal Oslo @ Norway. Amsterdam memang banyak. Terpaksalah refer pada TripAdvisor & Norway local tourist website.
Oslo City - kecik jer. kalau rajin, jalan kaki pun lepas
Pagi tu ~9 sampai di Gardermoen Airport. Lepas tu buat report dekat customer service tentang luggage yang tak sampai. Pasal tu saya dah cerita dalam post yang lepas.. boleh baca di sini

Kitorg pun jalan keluar. Tiba2 teringat pulak... Ni dah keluar, tapi kenapa takde immigration check. Salah pintu  ke? Tak mungkin lah kan. Risaula pulak.. Tempat orang. Nanti tak boleh keluar. Nampak information, terus tanya. Ooo transit Amsterdam rupanya. Oklah.. Nanti jangan diorang buat leceh pulak nanti masa nak balik dah lah.
Tangan takde duit Norway. So kitorang tukar duit dulu. Tukar 100USD, dapat 616 Norwegian Krone, tapi dia bagi 560 je. Tengok resit... 50 krone dia tolak, entah tax ke komisen. Banyaknya..
Ambil teksi, terus pergi hotel. Driver teksi tu orang Germany. Bayar teksi pakai kad kredit, tapi terlupa pulak nak ambil resit. Untuk perjalanan 40 minit lalu highway tu kena 190USD. Dekat 500 ringgit. that's why takde orang pergi.. Sebenarnya boleh naik train ke Oslo Central Station. Asalnya mengenang ada beg bagai tu minta supplier book teksi. Dah booking kena naikla kan.
Kalau naik train dari airport terus ke sini
Ingat Sydney jer ada Opera House?


Itik dia besar-besar

Sampai jer hotel, sebab awal lagi, dapat 1 je bilik kosong. Jadila.. Boleh letak laptop. Berat nak bawa jalan2. Keluar balik. Tak berapa jauh dari hotel ada laluan tram. 60krone untuk pergi & balik. Yang peliknya diorang cakap kat kitorang tak payah scan.. & takde orang pun yang control / check.
sambil enjoy kopi.. kira duit syiling.. :P

Ni kat depan Opera House tu.. Tengok matahri terik sampai tak boleh buka mata. Spec hitam pun tak bawa sebab tak terfikir
Suhu hari tu takla sejuk sangat. Kalau nak ikutkan ~19 - 20deg C. Tapi matahari terik, jadi tak terasa sejuk. Boleh pakai baju biasa la. Tak payah jaket pun. Cuma terasa sejuk bila kena angin je.

 Oklah.. nanti sambung part2. tengok tempat2 lain pulak. Opera House ni tempat kedua yang kami pergi kat Oslo City. Tempatnya betul2 belakang Oslo Central Station. Jalan sikit kebelakang, lalu satu taman, dah sampai.

1 ulasan:

  1. Bestnya..teruja pulak baca bab-bab travelling ni.

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...